Ο Θερσίτης αναφέρεται στην εξιστόρηση του τρωικού πόλεμου ως αλλήθωρος, κουτσός και στραβοπόδαρος, με ελάχιστα μαλλιά στο κεφάλι του. Με αφορμή τα παραπάνω και το γεγονός ότι στην Ιλιάδα φαίνεται να έχει τη θέση του πιο άσχημου άντρα μέσα στο ελληνικό στρατόπεδο, δανείστηκαν το όνομα του ώστε να περιγράφει και με ακόμη έναν τρόπο η σωματοδυσμορφική διαταραχή, η οποία ορίζεται ως επίμονη ενασχόληση με κάποιο έλλειμμα στη φυσική εμφάνιση που είτε δεν υπάρχει είτε μεγαλοποιείται.
Συνήθως αυτοί οι ασθενείς σπάνια ζητούν βοήθεια και αν το κάνουν καταφεύγουν σε αισθητικό ή δερματολόγο ή πλαστικό χειρουργό. Υπολογίζεται ότι 1-2% του δυτικού πληθυσμού πάσχει από αυτή τη διαταραχή. Τα άτομα αυτά τείνουν να αφήνουν στην άκρη άλλες ικανότητες που έχουν και εστιάζουν στην εμφάνιση τους ως κριτήριο αξίας, με αποτέλεσμα μειωμένη αυτοεκτίμηση και αυξημένο κίνδυνο ψυχικών διαταραχών.
Διάγνωση
Τα διαγνωστικά κριτήρια κατά DSM είναι τα παρακάτω:
- Ενασχόληση με ένα ή περισσότερα αντιληπτά ελαττώματα ή ελλείψεις στη φυσική εμφάνιση που δεν είναι παρατηρήσιμα ή φαίνονται ελάχιστα στους άλλους.
- Σε κάποιο σημείο κατά τη διάρκεια της διαταραχής, το άτομο έχει πραγματοποιήσει επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές (π.χ. έλεγχος καθρέφτη, υπερβολική περιποίηση του εαυτού, τσίμπημα του δέρματος, αναζήτηση διαβεβαίωσης) ή διανοητικές ενέργειες (π.χ. συγκρίνοντας την εμφάνισή του με εκείνη των άλλων) ως αντιμετώπιση της ανησυχίας που αφορά την εμφάνιση.
- Η ανησυχία προκαλεί κλινικά σημαντική δυσφορία ή επιπτώσεις στην κοινωνική, επαγγελματική, ή σε άλλους σημαντικούς τομείς της λειτουργικότητας.
- Η ενασχόληση με την εμφάνιση δεν εξηγείται καλύτερα από ανησυχίες που αφορούν το σωματικό λίπος ή το βάρος, σε ένα άτομο του οποίου τα συμπτώματα πληρούν τα διαγνωστικά κριτήρια για μια διατροφική διαταραχή.